Diyabet Hastalarına Beslenme Önerisi
11 Mayıs 2022

diyabet
Diyabet Hastalarına Beslenme Önerisi

DİYABET(ŞEKER) HASTALIĞI

      Diyabet, pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen yada kısmen yetersizliği yada eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi ile karakterize karbonhidrat, lipit ve protein metabolizmasının bozulduğu, kronik ve progresif bir hastalıktır.

Genel olarak Tip 1, Tip 2 ve gestasyonel diyabet olmak üzere 3 çeşit diyabet hastalığı vardır.

Tip 1 DM : Pankreas hücrelerinin hasar görmesi yada total kaybına bağlı olarak gelişen mutlak insülin eksikliğiyle ortaya çıkan ve insüline bağımlı hastalıktır.

Tip 2 DM : Beta hücre fonksiyonunda azalma yada dokularda insülin duyarsızlığıyla ortaya çıkar. Tip 2 DM patogenezinde insülin eksikliği ve direnci sonucu hiperglisemi oluşur. Genetik faktörler, obezite, enfeksiyonlar gibi sebepler ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Gestasyonel Diyabet : İlk kez gebelik sırasında ortaya çıkan ve her derecedeki glukoz tolerans bozukluğudur.

DİYABETTE NASIL BESLENMELİYİZ?

• Az az sık sık beslenmeli , günde 3 ana 3 ara toplam 6 öğün olacak şekilde diyet ayarlanmalı
•Öğün atlanılmamalı
•Günde 2-2,5 litre su tüketilmeli
•  Beyaz ekmek yerine kepek, çavdar, tam buğday gibi esmer ekmekler tercih edilmeli
• Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli
• Meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemeye özen gösterilmeli, kabuklu yenebilen meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan yenmeli
• Her öğünde yağsız salataya yer verilmeli
• Kurubaklagiller sıklıkla tüketilmeli (haftada 2-3 kez),
•Kırmızı et yerine, tavuk, balık, hindi eti tercih edilmeli
•Haftada 1-2 porsiyon balık tüketilmeli
•Etli yemeklere ayrıca yağ eklenmemeli
•Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ ( zeytinyağı/fındık yağı ve ayçiçek/mısırözü/soya yağı) kullanılmalı ve mümkün olduğunca yağ miktarı azaltılmalı
•Her gün düzenli egzersiz yapılmalı( 30-40 dk tempolu yürüyüş gibi)
•Sakatatlar  ( karaciğer, beyin, böbrek vb.) , doymuş yağ ve kolesterol
içerikleri yüksek olduğu için tüketilmemeli
•Sosis, salam, pastırma, sucuk gibi et ürünleri tüketilmemeli
•Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağ ve katı yağlar kullanılmamalı
•Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

                                                                                                                                                                                                                                                  Cihad KUM
                                                                                                                                                                                                                                                   Diyetisyen